What My Readers Say 

Good Words
Milka Katašić

Novinarka RT Vojvodina, autorka i blogerka

Stefan Brezar

Profesor književnosti, novinar, i pisac

I always appreciate every kind word from my readers. Do not hesitate to contact me anytime.

Neke filozofske raprave u romanu Igra beskonačne zakrivljenosti prevazilaze nivo i najnovijih otkrića - briljantno!

Ovo je roman koji se ne ostavlja na policu i koji će vas naterati da mu se bezbroj puta vratite. Za njega se može istovremeno reći da je realističan i fantastičan, da govori o traumi i ljubavi podjednako, da se dešava u Srbiji, Švajcarskoj i SAD-u jednako kao i u carstvu Hipnosa, da se na stranicama ove jedne knjige dodiruju mnogi svetovi i mogućnosti… I još bitnije: da je sve to deo jedne velike, grandiozne „Igre”.

Ljiljana Pešikan-Ljuštanović

Prof. dr. emeritus književnosti

Zorana S. Jean Manić bi mogla, poput Tolkinovog Bilba Baginsa, opomenuti čitaoca svog začudnog romana Igra beskonačne zakrivljenosti „da postoji samo jedan put” i da je stupiti na njega uvek „opasan posao”. Biti čitalac ove knjige jeste opasna i zavodljiva avantura, njegov slovima i snovima popločani put može nas povesti u neočekivanim pravcima – ako mu se prepustimo. A prepuštanje je suštinski preduslov svake „Igre” i „Avanture”.

Davor Žabarac

Prof. veronauke i doktorand filozofije

Dimenzija prostor-vreme dobija poseban karakter u Vašoj knjizi. Čini se da akteri nisu ni svesni toga. Oni jednostavno žive i bore se za trenutke radosti. Tek mi, čitaoci, posmatrajući sa strane, sa distance, duboku uviđamo povezanost naizgled pojedinačnih i autonomnih bivstvovanja u jednu egzistencijalnu mrežu koju jednostavno možemo nazvati: Život!

Marija Dimitrijević-Ilić

Pasionirani čitalac

Da li je moguće putovanje u neke druge svetove? Zorana nam je svojim romanom to dokazala, jer čitaoca sa takvom lakoćom prebaci u drugi svet, gde zaboravite i na prostor i na vreme. Kada bi postojalo delo koje je spoj ''Papagajeve teoreme'' i ''Sofijinog sveta'' a da je napisano Pavićevim stilom, dobili biste nešto približno "Igri beskonačne zakrivljenosti". Kažem približno, jer iako je ovo Zoranin prvenac, ona nas je kao virtuoz povela na ovo putovanje, kroz nove, do sada neviđene priče. Vešto se igra rečima i umom čitalaca, opisujući detalje kao što je pahulja koja se topi na dlanu i koju i sami na svom dlanu možete osetiti, ili graškica znoja na nečijoj usni koju i sami možete videti, Zorana Vas uvlači u taj imaginarni svet "Igre beskonačne zakrivljenosti". U moru petparačkih priča i komercijalnih romana, Zorana nam je pokazala da ima čime da se izdvoji i nas čitaoce počasti kvalitetom. Ovaj roman je pravi dijamant.

Petra Rapaić

Pisac fantastike

Postojalo je vreme kada smo bili deca, u umu i duši, sa znatiželjom posmatrajući svet, dok nas svakodnevnica nije naterala da odrastemo i odustanemo od sebe. Ovaj roman vratiće nam sećanje na ono što smo bili, na ono što i dalje jesmo - biće univerzuma satkano od zvezdane prašine i dijamantske misli. Redovi romana-slagalice nisu namenjeni svakom. Uhvatićemo se u koštac filozofskog lavirinta i saživeti sa psihologijom likova, shvatajući da svako od njih predstavlja delić naše duše. Svi smo pomalo Filozof, Muzičar i Glumica. Svi žudimo za tajnom života. Svi smo nekada opsesivno proživljavali uspomene, pitajući se da li je moglo drugačije i šta su ti izbori stvorili od nas i gde nas vode. Zorana će nas uvesti u misteriju vrtoglom spiralom, puštajući nas da ponovo budemo deca i odrasli u isti mah.

Profesor srpskog jezika kao stranog

Ljubitelj slikarstva i dobrih kosmoloških priča

Jovana Deljanin

Ovo delo je za čitaoca finog ukusa koji je spreman da knjizi posveti punu pažnju. Jer kako drugačije pratiti ovu beskrajno zakrivljenu pojavu zvanu život? Dinamična pomeranja sadašnjih i prošlih sećanja, elementi nestvarnog i nepristupačnog, autentični dijalozi, motivi života i smrti i pažljivo sastavljene emocije zasigurno će zaokupiti vaš um i maštu. Dobro obrazovanje iz oblasti humanističkih nauka pomoći će vam da razumete ovaj svet na još dubljem nivou. Poznavaoci postmodernizma će dalje ceniti prisustvo postmodernih obeležja u ovom pravcu, kao što je pronalaženje i uređivanje rukopisa, što ovaj roman čini delom šire priče.

Žana Blajić

Svaka knjiga koju uzmemo u ruke pojavi se baš u pravi trenutak, pa tako i ovaj prvijenac zanimljivog repertoara koji čitatelja natjera da sa svakom novom stranicom duboko zaviri u svoju nutrinu preispitujući se. Duboko intelektualno djelo spisateljice koja s lakoćom prelazi od jednostavnosti do stapanja s likovima dovodeći nas u stanje empatije znane samo pojedincima. Roman je izuzetan i nedvojbeno će polučiti uspijeh, ostavlja snažan utisak i tjera nas da se pitamo o samom bitstvu, ljubavi, smrti dajući nam prostora da sami odgovorimo na niz pitanja poput: "Tko smo, što smo i zašto smo"? Neobičan je i unikatan sam po sebi i nadam se nastavku istog.

„Šta ako je čitav život jedna fikcija?“

Nekome ko jako dugo, ne veruje, već je siguran u Ajnštajnovu teoriju relativiteta i u postojanje Ajnštajn – Rozenovog mosta koji kroz crne rupe povezuje tačke u univerzumu i siguran je u postojanje paralelnih svetova ovaj roman je bio prava hrana za dušu. Naslov romana upućuje na sadržaj onoga što bi mogli pronaći u njemu, ali njegova slojevitost je puno više od fantastike, alegorija kojom se autorka služi je fantastična sama po sebi.

Filozofija vremena je nepresušna tema u naučnim krugovima, a ja sam samo običan zaljubljenik u nju koji retko kada ima prilike da sa nekim prozbori o tome. Možda u nekom paralelnom univerzumu imam više sreće, a možda je u nekom drugom ili trećem u životu ili još bolje ljubavi ima glavni junak Zoran.

Zoran je student književnosti u Beogradu početkom šezdesetih godina prošlog veka. Samotnjak je, ali kolege Fizičar i Filozof ga često dovlače u društvo gde se pojavljuju kolege i koleginice sa drugih fakulteta, provode večeri kao što bi ih mladi uvek provodili uz muziku, alkohol i nepresušne teme za razgovor. Međutim Zoran se često priseća svoje porodice i kuće na brdu iz svog sela gde i mi često kao kroz maglu doznajemo kakav je bio njegov raniji život.

On takođe ima snove za koje ni sam ne može da razazna da li su java ili ne, pa tako isto i mi često budemo zbunjeni, čak i ražalošćeni, kad shvatimo da je sve lepo što je naš junak nekako konačno zaslužio ipak bio samo san.

Ali za njega snovi nisu samo to što jesu i on celog života teži da pronađe ženu koju je u snovima upoznao i beskrajno zavoleo.

Međutim ovo je samo premisa romana, a ja nemam dovoljno prostora ni da vam naznačim kojim pitanjima i na kakav sjajan način se autorka bavi.Ipak meni je najvažnija u celom romanu potraga za svojom drugom polovinom, za sobom samim.Izuzetan, zaista sjajan roman. Nemojte ga propustiti ❤️